måndag 23 maj 2011

Yoghurtglass med hallonsmak

Här behövs det bara tre ingredienser till en mycket god glass. Snabbt och enkel att göra. Här toppar jag med ett havreflarn.


Yoghurtglass

5 dl turkisk yoghurt
250 g frysta hallon
1 ½ - 2 dl florsocker

Blanda alltihopa i en matberedare.
Häll i en plastlåda och frys i ca 2 timmar.

Havreflarn

100 g smör
3 dl ren havregryn
1 ägg
1 ½ dl socker
1 msk mjölmix
1 tsk bakpulver

1. Sätt på ugnen 175º.
2. Smält smöret och blanda ner havregrynen.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Rör ner grynblandningen och mjölmixen blandat med bakpulvret.
5. Klicka genast ut smeten glest på plåtar.
6. Tag drygt 1 tsk till varje kaka, lägg ca 10 klickar på plåten.
7. Grädda mitt i ugnen tills flarnen blivit guldgula 6- 7 minuter.
8. Låt flarnen svalna lite innan du ev böjer dem. Jag använde en käpp eller liknande.
Posted by Picasa

tisdag 17 maj 2011

Broccoligratäng med gratinerat potatismos



En vacker Broccoligratäng med gratinerat potatismos.


Broccoligratäng 4 p

800 g broccoli
Förväll broccolin nätt och jämnt mjuka.
Spara grönskasvattnet.

Ostsås

1 ½ msk smör
3 msk maizena
4 dl grönsaksspad + mjölk 3 %
1 - 1½ dl riven ost lagrad
½ dl grädde
salt o peppar

1. Smält fettet i en kastrull, rör ner maizenan.
2. Späd med grönsaksspad och mjölk.
3. Koka upp under omrörning.
4. Rör ner osten.
5. Blanda i grädden.
6. Smaka av med salt och peppar.
7. Smörj en ugnsfast form. Lägg i broccolin och slå på ostsåsen.
8. Spritsa moset runt gratängen.
9. Gratinera i övre delen av ugnen i 250º ca 10 min , eller tills gratängen fått fin färg.

Duchessmos

10 potatisar mjölig sort. Blir ca 8 dl potatismos.
2 äggulor
salt
1. Koka potatis.
2. Gör potatismos. Blanda i äggulor i moset.
3. Spritsa runt broccoligratängen.
Posted by Picasa

måndag 16 maj 2011

Makroner

Det pratas om MAKRONER i alla dess olika smaker så jag var ju tvungen att prova baka dem. Men dessa små ljuvliga kakor är inget man gör i en handvändning. Här gäller det att väga alla ingredienser inte bli störd av någonting och det tar tid, men de är väldigt goda. Mina blev inte perfekta men jag visar dem ändå. Det krävs nog flera bakomgångar av dessa små makroner.
Jag gjorde en med jordgubbssmak och en med chokladsmak.
Posted by Picasa

söndag 15 maj 2011

Prinsesstårta

Vi har haft kalas i helgen. Då bjöd vi på en Prinsesstårta, Rabarberpaj med rårörd vaniljsås och Chokladkaka.
Här visar jag tårtbotten till Prinsesstårtan, den blir hög och fin så man får tre delar.

Tårtbotten

3 ägg
3 dl socker
1 tsk fiberhusk
1 dl hett vatten
2 dl mjölmix
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Tillsätt fiberhusk och hett vatten under omrörning.
3. Blanda alla torra ingredienser och rör der dem i äggsmeten.
4. Smörj en rund bakform med löstagbar botten.
5. Häll smeten i formen och grädda i 200º ca 35- 40 minuter.
6. Låt kakan svalna innan den stjälps upp.
7. Dela den i tre delar.
8. Fyll och garnera tårtan.
Posted by Picasa

måndag 9 maj 2011

Hälsofrukost


Den här veckan har barnen hälsovecka i skolan. Vi pratar frukost och mellanmål hemma. Här gjorde vi en helt glutenfri frukost/ mellanmål med nybakade tekakor och fröiga bröd.
Brödet med solroskärnor och pumpafrön är samma recept som linfröbullarna. Jag har rostat fröna/ kärnorna i ugnen och har ca 1 dl i brödet. Tekakor finns det recept på sedan tidigare. Må så bra och ta er tid att njuta av en härlig frukost.

måndag 2 maj 2011

Vanilj- och hallonwhoopie



Jag läste om en ny trend i vintras, Whoopie är här! Vad är det för något, undrade jag. Det är färgglada kakor med olika smakbomber som går att variera, med te x choklad. mint, apelsin. Kakan är mjuk och fyllningen härligt krämig. Man gör kakorna färggranna och rullar dem i strössel. Dessa små whoopiesar var en smakbomb och inte svåra att göra. Lycka till!

Vanilj- och hallonwhoopie
 15 st

100 g smör
1 1/4 dl socker
1 ägg ( ekologiskt)
3 dl mjölmix
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ½ tsk vaniljsocker
½ dl mjölk ( 3%)

Fyllning:
400 g philadelphiaost
100 g hallon
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker

Garnering
Strössel

1. Vispa socker och smör poröst. Tillsätt ägget.
2. Rör ned mjölmix,bakpulver,salt, vaniljsocker och mjölken.
3. Lägg bakplåtspapper på tre plåtar.
4. Lägg tio klickar smet på varje plåt.
5. Grädda i 175º varm ugn i ca 10 minuter.
6. Låt kakorna svalna.
Blanda ihop philadelphiaost med hallon, florsocker och vaniljsocker.
Bred på fyllning på hälften av kakorna och lägg ihop dem.
Rulla kanterna i strössel.

Kanelbullar

                    Doften av nybakade kanelbullar kan göra vem som helst lycklig.

Kanelbullar
ca 25 st

50 g jäst
150 g smör
4 dl mjölk 3%
1 dl socker
 ½ tsk salt
2 tsk kardemumma
ca 900 g mjölmix

Fyllning:
100 g smör
½ dl socker
1- 1½ msk kanel

Pensling:
1 ägg

Garnering:
Pärlsocker

1. Smula ner jästen i en bunke
2. Smält smöret och tillsätt mjölken och kardemumma.
3. Värm till 37º.
4. Häll över degspadet över jästen och rör om.
5. Tillsätt socker och salt.
6. Häll i nästan allt mjöl på en och låt maskinen jobba.
7. När degen släpper kanten ta då upp degen på bakbordet.
8. Jag får en deg där jag inte behöver använda något extra mjöl på bakbordet eller kaveln.
9. Dela degen i två delar och kavla ut.
10. Bred fyllningen på degplattan och rulla ihop.
11. Skär degen i 3-4 cm bitar och lägg i bullformar på plåt.
12. Låt jäsa under bakduk 1- 1½ timme.
13. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
14. Grädda i 225 º ca 12- 14 minuter.
15. Låt svalna på galler under bakduk.