måndag 25 juli 2011

Körsbärspaj med grädde

En väldigt god paj som var mycket uppskattad på kalaset. Ät den ljummen med lättvispad grädde. Strö gärna över med florsocker, vilket jag glömde vid fotningen.

Deg.
125 g smör
175 g mjölmix ( semper)
4 msk socker
1 tsk kanel
2 msk turkisk yoghurt

Fyllning.
500 g körsbär
1 msk socker
2 msk maizena

Blanda alla ingredienser till degen i en matberedare.
Smörj en pajform.
Tryck ut degen i formen men spara lite till remsor.
Blanda urkärnade körsbär, socker och maizena i en skål.
Fördela körsbären i pajskalet.
Lägg över degremsorna, man kan även smula över degen eftersom den är lite svår att få att hålla ihop.
Grädda pajen i 200 grader ca 20 minuter.
Strö ev över florsocker innan serveringen.

söndag 24 juli 2011

Liten kakbuffè


Vi har kalas. Då bjuder vi på glutenfritt. Vi hade jordgubbstårta och lite kakor samt nykokt körsbärssaft.
Längst upp på kakfatet ligger det Whoopisar och Choklad- lavendelmuffins.
På andra våningen ligger det Hallon och Chokladbiskvier.
Längst ner ligger det en Apelsinkaka och Mandelmusslor med lemon curd, grädde och jordgubbar.
Ska säga det att mandelmusslorna är svåra att göra men jag lyckades att få hela tre stycken att hålla ihop.

torsdag 21 juli 2011

Hallonbiskvier

Här har jag gjort Hallonbiskvier som smakar alldeles underbart.
Receptet är det samma som Chokladbiskvierna.
Byt ut chokladen i smörkrämen mot hallonsylt eller färska hallon ifrån trädgården som jag har.

tisdag 19 juli 2011

Chokladbiskvier

Om den här kakan säger jag bara mmmm.......underbart sött & gott.

Chokladbiskvier     ca 20 st
Biskviebottnar
250 g mandelmassa
1,5 dl strösocker
2 st ägg (gärna ekologiska)

Smörkräm
150 g smör
2,5 dl florsocker
2 äggulor
125 g mörk kvalitetschoklad 70 %  ( eller 3 msk kakao av bra kvalitet)
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 msk kallt espressokaffe ( snabbkaffe mörkt går också bra)

Till doppning
150 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Botten
Sätt ugnen på 180º grader.
Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna.
Spritsa ut 20 st rundlar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda biskvierna tills det är gyllene i ca 13 minuter.

Smörkräm
Rör rumsvarmt smör och florsocker smidigt.
Tillsätt gulorna, vaniljsocker och kaffet under omrörning.
Smält chokladen och låt den svalna.
Tillsätt den smälta chokladen under omrörning.
Bred krämen på undersidan av biskvierna så det blir toppigt.
Låt stelna i frysen.
Smält chokladen till doppningen i ett vattenbad.
Doppa biskvierna så att smörkrämen täcks i choklad.
Låt dem stelna på ett bakplåtspapper.

måndag 18 juli 2011

Cake Pops


Detta gör succè på barnkalas, dop eller släktträff. Det sägs att detta är nästa trend efter cupcakes.Detta bygger på att man har en sockerkaka eller muffins som man smular sönder och blandar med philadelphiaost. Man blandar detta till en smet och sedan formar man bollar.  Enkla att göra, men det tog lite tid i frysen. De måste vara helt frysta när man ska doppa dem i chokladen. Det finns att köpa särskilda formar och pinnar till dessa cake pops men vi använde vanliga grillpinnar och rullade dem som bollar. Jag formade runda bollar av smeten och placerade dem på en plåt med bakplåtspapper, tryckte i en grillpinne och sedan in i frysen. Minst ett par timmar.Jag gjorde hål med pinnen i en kartong där man ställer dem i sedan man doppat dem i chokladen. Dekorera dem som du vill, men man får vara snabb. Man kan även färga chokladen med karamellfärg.  En sak till dom var SUPERGODA.Barnen älskade dessa. Lycka till!

söndag 17 juli 2011

Toscakaka

En enkel kaka att göra och som har mycket smak. En favorit hos barnen. Jag har blandat havregryn och mandel tillsammans till glasyren.


150 g smält smör
3 ägg
3 dl socker
4 dl mjölmix ( semper)
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk ( kan uteslutas)
2 tsk fiberhusk

Glasyr
150 g smör
2 dl socker
5 msk sirap
2 dl havregryn ( sempers rena havregryn)
1½ dl flagad mandel

1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Tillsätt fiberhusk, smör, mjölk och till sist mjölmix och bakpulver.
4. Häll smeten i en långpanna och grädda i 175º mitt i ugnen ca 25- 30 min.
5. Blanda samman alla ingredienser till glasyren.
6. Bred glasyren på den knappt färdig gräddade kakan och grädda ytterligare 10 min.
7. Låt kakan svalna och skär den i önskade bitar.

torsdag 7 juli 2011

Jordgubbstårta med nykokt vinbärssaft


En klassisk jordgubbstårta hör sommaren till. Det bästa är att man kan göra den precis som man vill. Nykokt vinbärssaft till tårtan är ju också en höjdare.
Recept på tårtbotten finns under etiketten fikabröd,Prinsesstårta.
Vinbärssaften består av röda och svarta vinbär och socker.
Nu är det sommar!!!

Lavendelbröd

En härlig doft av lavendel. Bröd smaksatt med torkade lavendelblommor.  Vi åt brödet tillsammans med naturell creame cheese. Fantastiskt.

Till  2 bröd:
50 g jäst
1 dl vatten
½ dl olivolja
1 msk pofiber
1 msk salt
2 dl krossade linfrön (ekologiska)
2 tsk honung (ekologisk)
½ dl torkade lavendelblommor
5 dl naturell yoghurt
ca 800-1000g mjölmix (sempers)
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Dela degen i 2 delar och forma limpor.
8. Lägg dem i brödformar och låt dem jäsa ca. 1½ timme.
9. Grädda i 200º i ca.25 minuter.
10.Låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.