torsdag 29 september 2011

Plommonkaka


Plommonkaka med smak av apelsin & kardemumma


Plommonkaka

130 g smör
2½ dl brun farinsocker
3 stora ägg
1 dl solrosolja
1 apelsin, rivet skal
2 tsk vaniljsocker
4 ½ dl mjölmix
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk malen kardemumma
5-6 lila plommon, eller vilken färg man nu har.
Servera med lättvispad grädde

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smörj en bakform med löstagbar botten.
3. Vispa mör och farinsocker pösigt.
4. Tillsätt ett ägg i taget.
5. Tillsätt oljan, rivet apelsinskal och vaniljsocker.
6. Blanda mjöl, bakpulver, salt, och kardemumma i en skål.
7. Vänd försiktigt ner det i smeten.
8. Häll smeten i formen.
9. Halvera och kärna ur plommonen.
10. Fördela dem i formen med den skurna sidan uppåt.
11. Grädda kakan i ca 40 minuter.
12. Låt kakan svalna i formen.
13. Pudra kakan med florsocker och servera med vispad grädde. 



torsdag 22 september 2011

Morot & solrosbröd

 Bröd på jäsning
 Nygräddat
Fint med grovt riven morot och solroskärnor

Receptet är det samma som Morot och rödbetsbröd, men här har jag grovt riven morot och solroskärnor.Grädda i 175 grader ca 25 minuter.

lördag 17 september 2011

Smulpaj med äpple & kanel serveras med vaniljsås

Nu bakas det äppelkaka i var mans hus. Detta är något som passar de flesta och enkelt att svänga ihop.
Svenska äpplen finns nu i affärerna så det är bara att välja och vraka. Jag har valt en gravensteiner till min smulpaj dels för att jag gillar äpple med mycket smak och de är saftiga.

Smulpaj 4-5 portioner

100 g smör
3 msk socker
1 ½ dl mjölmix
1 ½ dl ren havregryn
2 äpplen
1 msk kanel

1. Smält fettet i mikron.
2. Rör ner socker, mjölmix och ren havregryn.
3. Skala och skiva äpplena.
4. Smörj en pajform och fördela ut äppleskivorna.
5. Strö över kanel.
6. Fördela smulpajen över äppleskivorna.
7. Grädda i 225 grader ca 15 minuter.
8. Servera vaniljsås till. 

tisdag 6 september 2011

Nybakat bröd

Mina elever på skolan får alltid hembakat bröd till lunchen. Visst blir man glad när man ser detta:)

söndag 4 september 2011

Frukostbröd

                                          Bröd på jäsning
                                          Linfröbröd
Nygräddade tekakor och linfröbröd.