måndag 13 augusti 2012

Hamburgebröd och korvbröd

Superbra!!



Hamburgebröd eller korvbröd ca 16 st

50 g jäst
75 g smör
1 dl olivolja
4 dl mjölk 3 %
½ dl sirap
1 tsk salt
3/4 dl pofiber
ca 9 dl mjölmix

Till hamburgebröd
Sesamfrön

Smält smöret och blanda i mjölk.
Värm till 37 grader.
Smula ner jästen i bunken och tillsätt salt, sirap och pofiber.
Tillsätt degspadet ( mjölk o smör). Rör om.
Starta maskinen och häll över lite mjöl i taget.
Baka ut och låt jäsa ca 1 timme.
Pensla hamburgebröden med vatten och strö över sesamfrön.
Sätt ugnen på 225 grader.
Baka av i ca 10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

fredag 10 augusti 2012

Chokladtårta


Vi älskar choklad. Supergott!
Fyllning

2½ dl vispgrädde 40%
225 vit choklad

Värm grädden.
Grovhacka den vita chokladen i matberedaren.
Tillsätt grädden och kör ca 15 sekunder.
Häll över i en skål och låt svalna i kylskåp 2 timmar.
Vispa smeten fluffigt.



Chokladtårta  20 cm springform

225 g smör, rumstemp.
2½ dl råsocker
3 ägg
1 msk fiberhusk
1½ tsk bakpulver
2½ dl glutenfri mjölmix
1½ dl kakao

Vispa smör och socker luftigt.
Tillsätt ett ägg i taget.
Tillsätt fiberhusken och kakao.
Rör ner mjöl blandat med bakpulvret.
Lägg smeten i springformen och grädda i 180 grader varmluftsugn i ca 40-45 minuter.
Låt kakan svalna något innan den stjälps upp på galler.
Dela tårtan i tre delar.

Glasyr
350 g mörk choklad
115 g smör
3/4 dl grädde 40%

Smält chokladen.
Rör ner smöret och grädden.
Låt svalna i kylskåp.
Lägg den vita fullningen mellan tårtbottnarna.
Bred glasyr över och runt om tårtan.

Dekoration
Riv ljus choklad och dekorera tårtan.




tisdag 7 augusti 2012

Lingongrova limpor


Ett bröd som blir saftigt och smakrikt

Lingongova limpor 2 st

50 g jäst
1 tsk salt
1 dl linfrön ekologiska
4 dl vatten
1 dl olivolja av bra kvalitet
1 dl rårörda lingon eller lingonsylt
1 msk pofiber
1 msk honung, fair trade eller ekologisk
2 dl grovt glutenfri mjölmix ( semper)
ca 9 dl glutenfri mjölmix

Värm vattnet till 37°C.
Smula ner jästen i bakmaskinen.
Tillsätt salt, linfrön,olivolja, lingon,pofiber,honung.
Tillsätt vattnet och rör om.
Blanda i mjölet lite i taget på lägsta hastigheten på maskinen.
Arbeta degen kraftigt på högsta hastighet tills den släpper i kanterna.
Låt gå ca 8 minuter.
Ta upp degen och forma limpor.
Lägg dem i bakformar.
Låt jäsa ca 1 timma.
Grädda i 175 varmluftsugn ca 20 minuter.
Låt limporna stå en stund innan du lossar dem från formarna.
Låt svalna på galler under bakduk.




 

fredag 3 augusti 2012

Petit-chouer



Petit-chouer är osötade bakverk och kan fyllas med olika slags fyllningar . Vi fyllde med vaniljgrädde toppade med choklad....mmmmmm smaskens var det.

Petit-chouer

Blir ca 15 stora eller 25 små

2 dl vatten
50 g smör
2 dl finax mjölmix
3 ägg inte för stora
Skulle smeten bli för lös så tillsätt mera mjölmix.

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp vatten och smör.
Tillsätt mjölmix, lite i taget och rör kraftigt med en ballongvisp, tills smeten släpper i kanterna.
Tag kastrullen från värmen och tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning.
Spritsa eller klicka ut smeten på plåt.
Jag klickade.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt dem kallna på galler.

Jag fyllde med 3 dl hårt vispat grädde som jag smaksatte med lite florsocker och vaniljsocker.
Här använde jag en spritspåse med en liten tyll. Fyllde uppifrån.
Doppa dem i marabous mörk choklad.