Att baka glutenfritt kan vara en utmaning, men det behöver inte vara så krångligt. Med denna sida delar jag med mig av mina erfarenheter och jag kommer att lägga in nya recept löpande. Det går att baka det mesta glutenfritt om man har rätt verktyg, bra råvaror och en massa kärlek! Lycka till!
tisdag 31 januari 2012
Små Chokladsemlor med chokladganache och kaffegrädde
Jag älskar utmaningar!!Jag älskar choklad! Dessa små semlor var en fröjd för ögat och en smekning för gommen. Detta var balsam för själen.
Ca 12-15 st små semlor
3 dl mjölk 3%
50 g jäst
1 dl råsocker
1 tsk salt
ca 8-9 dl mjölmix semper
1 dl kakao av bra kvalitet
100 g smör rumsvarmt
CHOKLADGANACHE
1 dl vispgrädde
1 msk honung
125 g mörk choklad, 70%
KAFFEGRÄDDE
2 dl vispgrädde
3/4 msk snabbkaffe
½ msk florsocker
Florsocker att pudra över
1. Värm mjölken till 37 grader.
2. Häll den i bunken och smula ner jästen.
3. Rör om så jästen löser sig.
4. Tillsätt socker, salt, kakao pch mjöl lite i taget.
5. Klicka i smöret och arbeta ihop till en smidig deg.
6. Dela degen på ca 12 bitar och forma dem till runda bullar.
7. Lägg dem på plåt och låt de jäsa 1timme drygt.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen på 225 grader ca 8- 10 minuter.
9. Låt svalna under bakduk på galler.
Chokladganache
1.Sjud upp grädden och honung i en kastrull.
2. Hacka chokladen och låt den smälta i grädden under omrörning.
3. Ställ kallt och låt det stelna.
Kaffegrädde
Lös upp snabbkaffet i lite av grädden.
Vispa grädden fluffigt med florsocker.
Montering
Skär ett lock av varje bulle.Ta bort lite av inkråmet. Fyll bullen med chokladganache.
Spritsa kaffegrädde över fyllningen och lägg på locket. Pudra över florsocker.
Njut av denna underbara semla
TIPS. Om du inte vill baka den glutenfri så byt ut mjölmixen mot vanligt vetemjöl ca 7½ dl - 8 dl.
Vår historia säger att vi ätit semlor sedan 1700-talet. Den klassiska med varm mjölk, kallad hetvägg och smak av kardemumma, som gör oss så glada och lyckliga. Eller???:)
Recept på denna semla finns under etiketten "Fikabröd"
Etiketter:
Fikabröd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar