onsdag 16 februari 2011

Butterkaka

En god veteskiva med smak av kardemumma och vanilj.

50 g jäst för söta degar
4 dl mjölk (3%)
75 g smör
2 msk fiberhusk
1 dl socker
1- tsk kardemumma
½ tsk salt
ca 800-900 g mjölmix

Vaniljkräm

2 msk maizena
2 dl mjölk (3 %)
2 msk socker
1 ägg + 1 äggula
1 msk vaniljsocker
Vaniljkräm: Vispa ut maizenan med mjölken i en kastrull och koka några minuter.Blanda i socker, ägg, äggula.
Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Låt svalna och tillsätt vaniljsockret.

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och smält smöret och slå på mjölken, värm till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt fiberhusk, kardemumma, socker och salt. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Kavla ut degen till en rektangel. Lägg på vaniljkrämen. Rulla ihop den.
8. Smöra en form som är 24 cm i diameter med löstagbar kant.
9. Ställ 10-12 snäckor i formen.
10. Låt jäsa i 1 timme under bakduk.
11. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
12.Grädda i 200º i 15-20 min.
13. Låt svalna i formen under duk en stund.
14. Ta loss kakan och låt den svalna på galler under duk.
15. Skär kakan i 12st skivor. Frys in i en burk så det är lätt att ta upp de antal skivor man vill ha till fikat.
Posted by Picasa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar