söndag 27 februari 2011

Pumpa och solrosbröd















Det här brödet är bakat med mycket glädje.
Brödet är jäst i en jäskorg vilket gör att det behåller sin fina runda form vid gräddningen.
Jag rekommenderar att investera i jäskorg om man vill ha runda härliga bröd. Brödet är bakat med termometer
för att det ska bli riktigt genomgräddat och en fin yta.
.
Till 1 bröd:

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 msk pofiber
1 tsk salt
½ dl solrosfrön (ekologiska)
½ dl pumpakärnor (ekologiska)
2 tsk colorit
3 msk sirap
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
ca 100 g mjölmix
ca 600-700 g grovt mjölmix
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivolja, pofiber, salt, sirap, solrosfrön, pumpakärnor, colorit, fänkål och anis. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Lägg brödet i en jäskorg och skåra brödet. Sätt ugnen på 200º.
8. Låt jäsa ca. 1 timme. Lägg sedan över brödet på en plåt.
9. Sätt i en termometer mitt i brödet. Sänk ugnen till 185º.Grädda tills termometern visar 92-95º.
10. Ta ut brödet och lägg på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.
Posted by Picasa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar