Att baka glutenfritt kan vara en utmaning, men det behöver inte vara så krångligt. Med denna sida delar jag med mig av mina erfarenheter och jag kommer att lägga in nya recept löpande. Det går att baka det mesta glutenfritt om man har rätt verktyg, bra råvaror och en massa kärlek! Lycka till!
söndag 27 februari 2011
Pumpa och solrosbröd
Det här brödet är bakat med mycket glädje.
Brödet är jäst i en jäskorg vilket gör att det behåller sin fina runda form vid gräddningen.
Jag rekommenderar att investera i jäskorg om man vill ha runda härliga bröd. Brödet är bakat med termometer
för att det ska bli riktigt genomgräddat och en fin yta.
.
Till 1 bröd:
50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 msk pofiber
1 tsk salt
½ dl solrosfrön (ekologiska)
½ dl pumpakärnor (ekologiska)
2 tsk colorit
3 msk sirap
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
ca 100 g mjölmix
ca 600-700 g grovt mjölmix
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivolja, pofiber, salt, sirap, solrosfrön, pumpakärnor, colorit, fänkål och anis. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Lägg brödet i en jäskorg och skåra brödet. Sätt ugnen på 200º.
8. Låt jäsa ca. 1 timme. Lägg sedan över brödet på en plåt.
9. Sätt i en termometer mitt i brödet. Sänk ugnen till 185º.Grädda tills termometern visar 92-95º.
10. Ta ut brödet och lägg på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar