fredag 4 mars 2011

Amandas Blåbärsbröd


En favorit hos min dotter. Blåbär i bröd ser jättefint ut och det smakar bra och nyttigt är det också. Man kan göra brödet i avlånga brödformar eller forma det som man vill. Att låta brödet jäsa i en korg gör att det behåller formen.

Nu ska jag berätta lite om hur och varför jag gör som jag gör.
Jag använder oftast keso i mina bröd men det går lika bra att baka utan. Jag tycker att brödet får finare porer och att det ger en fylligare smak.
Här använder jag termometer till brödet och det gör jag för att vara helt säker på att det är genomgräddat eftersom brödet är "bulligt". Innetemperaturen på brödet i recepten är mellan 92-95º bara för att man har olika ugnar. Själv så har jag varmlufttsugn när jag bakar och mitt bröd är klart vid 92º.
När det gäller mjölet så varierar det i gram. I blåbärsbrödet har har man tillsatt blåbär vilket gör att det släpper vätska och då går det åt mera mjöl. Börja alltid med lite för att succesivt öka på tills man ser när degen släpper kanterna på degskålen.

Här är recept på ett gott blåbärsbröd.

Till 1 st bröd:

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl rapsolja
2 msk pofiber
1 tsk salt
200 g ekologiska blåbär
3 msk keso (naturell)
3 msk honung ( ekologisk eller fairtrade)
½ tsk mald fänkål
½ tsk mald anis
ca 400- 500 g mjölmix
ca 500 g grovt mjölmix
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt rapsolja, pofiber, salt, honung, keso, fänkål, anis och tinade blåbär. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Lägg brödet i en jäskorg och skåra brödet. Sätt ugnen på 200º.
8. Låt jäsa ca. 1 timme. Lägg sedan över brödet på en plåt.
9. Sätt i en termometer i brödet och sänk ugnen till 185º. Grädda tills termometern visar 92-95º.
10. Pensla med vatten och låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.
Posted by Picasa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar