tisdag 12 april 2011

Morot & rödbetsbröd

Jag tycker det är roligt att baka med grönsaker. Det låg några stackare i kylskåpet så det fick bli till att baka bröd med morot & rödbetor. Det blev jättebra. Degen var alldeles rosa, och som ni ser så är det fantastiskt fint när man delat på det. Det smakade ljuvligt gott.

Morot & rödbetsbröd ca 8 st

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 msk pofiber
1 tsk salt
½ dl krossade linfrön (ekologiska)
½ dl keso (naturell)
1 dl rivna morötter ( ekologiska) 
1 dl rivna rödbetor ( färska, ekologiska)
ca 500-800g mjölmix
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivolja, pofiber, salt, linfrön, keso, morötter, rödbetor. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara  för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Dela degen i ca 8 delar och forma som små frallor. Jag gjorde mina fyrkantiga.
8. Lägg dem på bakplåten och låt dem jäsa ca. 1 timme.
9. Grädda i 200º i ca. 15 minuter.
10. Pensla med vatten och låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar