tisdag 2 juli 2013

Grunddeg till bröd


Grunddeg till bröd

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 msk pofiber
1 msk flytande honung
ca 9 dl glutenfritt mjölmix

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Dela degen i 2 delar och forma limpor eller gör frallor, brödkakor etc.
8. Lägg dem i brödformar och låt dem jäsa ca. 1½ timme.
9. Grädda i 180º i ca.25 minuter.
10.Låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.

Fantasin har inga gränser du kan smaksätta bröd med te x brödkryddor, grönsaker, torkad frukt, olika sorters frön, havregryn (ren glutenfri),  örter :) Lycka Till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar