Att baka glutenfritt kan vara en utmaning, men det behöver inte vara så krångligt. Med denna sida delar jag med mig av mina erfarenheter och jag kommer att lägga in nya recept löpande. Det går att baka det mesta glutenfritt om man har rätt verktyg, bra råvaror och en massa kärlek! Lycka till!
måndag 21 februari 2011
Morotsbröd
Här är recept på ett gott och saftigt bröd med morot.
Till 2 st bröd:
50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 msk pofiber
1 tsk salt
1 dl rivna morötter (ekologiska)
1 dl keso (naturell)
1 msk honung (ekologisk)
ca 100 g mjölmix
ca 500-600 g grovt mjölmix
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivolja, pofiber, salt, morötter, keso, honung. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Dela degen i 2 delar och forma som limpor och skåra dem.
8. Lägg dem i brödformar och låt dem jäsa ca. 1 timme.
9. Grädda i 175º i ca. 15 minuter.
10. Pensla med vatten och låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.
Etiketter:
Bröd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
nåt tips på vad man kan ha i om man inte kan använda keso?
SvaraRaderaHar mjölkallergiska barn men vill gärna prova ditt recept.
Man behöver inte tillsätta keso i brödet, det går lika bra utan. Det man ska tänka på är att minska på mjölet. Kan inte säga exakt hur mycket utan ta lite åt gången. Lycka till
SvaraRadera