måndag 21 februari 2011

Morotsbröd


Här är recept på ett gott och saftigt bröd med morot.
Till 2 st bröd:

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 msk pofiber
1 tsk salt
1 dl rivna morötter (ekologiska)
1 dl keso (naturell)
1 msk honung (ekologisk)
ca 100 g mjölmix
ca 500-600 g grovt mjölmix

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivolja, pofiber, salt, morötter, keso, honung. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Dela degen i 2 delar och forma som limpor och skåra dem.
8. Lägg dem i brödformar och låt dem jäsa ca. 1 timme.
9. Grädda i 175º i ca. 15 minuter.
10. Pensla med vatten och låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.
Posted by Picasa

2 kommentarer:

  1. nåt tips på vad man kan ha i om man inte kan använda keso?
    Har mjölkallergiska barn men vill gärna prova ditt recept.

    SvaraRadera
  2. Man behöver inte tillsätta keso i brödet, det går lika bra utan. Det man ska tänka på är att minska på mjölet. Kan inte säga exakt hur mycket utan ta lite åt gången. Lycka till

    SvaraRadera