torsdag 17 februari 2011

Russinbullar


Härligt gott frukostbröd med russin.

Till ca 12 bröd:

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
2 msk pofiber
1 tsk salt
1 dl *ren havre
1 dl russin (ekologiska)
½ dl keso (naturell)
½ mald fänkål
½ tsk mald anis
2 msk ljus sirap
ca 100 g grovt mjölmix
ca 500-600 g mjölmix

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivolja, pofiber, salt, russin, keso, fänkål och anis. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Dela degen i ca 12 delar och forma som små bullar strö över *ren havre.
8. Lägg dem på bakplåten och låt dem jäsa ca. 1 timme.
9. Grädda i 175º i ca. 15 minuter.
10. Spraya med en vattenflaska försiktigt så inte havren flyger iväg. Låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.

* REN HAVRE. Är havre som specialhanteras så att risken för inblandning av andra sädesslag minimeras. Havren odlas på särskilt utvalda gårdar, och fälten får inte under de två föregående åren ha odlats med andra grödor såsom vete, råg och korn.
Posted by Picasa

3 kommentarer: