torsdag 7 april 2011

Lantbröd

VÅRKÄNSLOR! 
Här har jag bakat ett lantbröd med morötter och persilja. Fantastiskt gott och vad glad man blir.

Lantbröd 2 st

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 msk pofiber
1 tsk salt
3 dl rivna morötter
½ dl hackad persilja
½ mald fänkål
½ tsk mald anis
1 msk honung (ekologisk)
ca 200 g grovt mjölmix
ca 600- 1000 g mjölmix
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivolja, pofiber, salt, honung, morötter,persilja, fänkål och anis. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet.
4. Degen ska vara ganska lös, det ska fastna deg på fingrarna. 
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar.
7. Rulla bröden i mjöl. Tanken är att man inte gör något med degen utan det får bli lite ostrukturerad form på brödet.
8. Lägg dem på bakplåten och skåra bröden.Låt dem jäsa ca. 1 timme.
9. Grädda i 180º i ca. 25-30 minuter.
10.Låt svalna på galler under bakduk.
11.När bröden har svalnat, dela dem och frys in.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar