torsdag 7 juli 2011

Lavendelbröd

En härlig doft av lavendel. Bröd smaksatt med torkade lavendelblommor.  Vi åt brödet tillsammans med naturell creame cheese. Fantastiskt.

Till  2 bröd:
50 g jäst
1 dl vatten
½ dl olivolja
1 msk pofiber
1 msk salt
2 dl krossade linfrön (ekologiska)
2 tsk honung (ekologisk)
½ dl torkade lavendelblommor
5 dl naturell yoghurt
ca 800-1000g mjölmix (sempers)
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Dela degen i 2 delar och forma limpor.
8. Lägg dem i brödformar och låt dem jäsa ca. 1½ timme.
9. Grädda i 200º i ca.25 minuter.
10.Låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar