Örtbröd
Till ca 1 bröd:
50 g jäst
4 dl vatten
½ dl rapsolja
1 msk pofiber
1 tsk salt
1 -1 ½ dl örter som är mixade i olja. Ex på örter persilja, basilika, oregano, vitlök.
½ tsk mald fänkål
½ tsk mald anis
ca 100 g grovt mjölmix
ca 600-1000 g mjölmix
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt rapsolja, pofiber, salt, örter, fänkål och anis. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Låt brödet jäsa i en form eller jäskorg ca 1 timme.
8. Stick i en termometer och sätt in brödet i 200º, sänk ugnen till 175º.
9. När termometern visar 92º- 95º ta ut brödet .
10. Pensla med vatten och låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.
Som ni ser så är inte brödet så grönt. Det beror på att jag hade bara ½ dl örter i och det blev för lite. Det smakar bra men 1- 1½ dl krävs för att få mer smak och färg.
SvaraRadera