torsdag 24 mars 2011

Örtbröd




Örtbröd

Till ca 1 bröd:

50 g jäst
4 dl vatten
½ dl rapsolja
1 msk pofiber
1 tsk salt
1 -1 ½ dl örter som är mixade i olja. Ex på örter persilja, basilika, oregano, vitlök.
½ tsk mald fänkål
½ tsk mald anis
ca 100 g grovt mjölmix
ca 600-1000 g mjölmix

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt rapsolja, pofiber, salt, örter, fänkål och anis. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Låt brödet jäsa i en form eller jäskorg ca 1 timme.
8. Stick i en termometer och sätt in brödet i 200º, sänk ugnen till 175º.
9. När termometern visar 92º- 95º ta ut brödet .
10. Pensla med vatten och låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.
Posted by Picasa

1 kommentar:

  1. Som ni ser så är inte brödet så grönt. Det beror på att jag hade bara ½ dl örter i och det blev för lite. Det smakar bra men 1- 1½ dl krävs för att få mer smak och färg.

    SvaraRadera