måndag 27 juni 2011

Schwarzwaldtårta

Denna klassiska tårta väcker en  känsla från barndomen. Med härliga nötmarängbottnar och fluffig vispad grädde.

  Bottnar

 3 dl hasselnötter
3 äggvitor
 4  dl florsocker

Fyllning och garnering
 300 g blockchoklad
  5 dl vispgrädde
  1 dl vaniljkräm
  kakao

Gör så här
1. Bottnar
Sätt ugnen på 150 grader.

2. Rosta nötterna och skala dem. Mal nötterna och blanda dem med florsocker.
3. Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum och vänd försiktigt ned i nötblandningen.
4. Rita upp tre rundlar, ca 18-20 cm i diameter på bakplåtspapper.
5. Bred ut smeten i rundlarna och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
6. Lossa bottnarna omedelbart med en vass kniv.
7. Låt svalna på plåten.
8. Smält blockchokladen i vattenbad.
9. Häll ut hälften i ett tunt lager på bakplåtspapper och låt den nästan stelna.
10. Sporra ut fyrkantiga bitar till garnering.

 Fyllning
Vispa grädden med vaniljsockret.

Blanda hälften av grädden med resten av den smälta chokladen och vaniljkrämen.
Lägg samman bottnarna med ett lager av choklad/vaniljgrädden och ett lager av bara grädde.Stick i chokladrutorna och pudra över kakao.

söndag 12 juni 2011

Små rabarberpajer med mandelmassa


Små härliga pajer som serveras med vaniljsås eller vaniljglass.

Pajdeg

3 dl mjölmix (semper)
1 dl socker
1 tsk bakpulver
175 g ekologiskt smält smör

Fyllning

100 g mandelmassa
2 dl cremè fraiche
1 dl råsocker fair trade
2 ekologiska ägg
ca 400 g rabarber, tunt skivad från egna landet

Pajdeg:
Blanda ihop mjöl, bakpulver och socker i en skål.
Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop till en deg.
Tryck ut degen i sex små pajformar eller en stor.
Ställ in i kylskåpet medan du gör fyllningen.
Sätt på ugnen 200º.

Fyllning:
Skär rabarbern i tunna skivor och lägg dem i botten på pajformarna.
Riv mandelmassan fint.
Vispa ihop cremè fraiche och socker och tillsätt äggen.
Blanda ner mandelmassan.
Häll smeten över rabarbern i formarna och grädda i ca 20 minuter.

tisdag 7 juni 2011

Vaniljbullar

                                                    Med kärlek till det glutenfria.
Av en deg så blev det tre sorters olika fikabröd. Två vetelängder, en med smak av vanilj och en med smak av choklad- vanilj. Små vaniljbullar med socker på. Receptet är det samma som Butterkakan ( uteslut kardemumman) som finns under etiketten fikabröd. Det är roligt och gott att ha fler sorter i frysen och man behöver inte baka så ofta.

måndag 6 juni 2011

Nationalbakelse


Heja Sverige!! Här har jag gjort en bakelse som gav en niopoängare här hemma. Jättegott.Bara att montera ihop i en portionsskål. Jag har smält gelantin över jordgubbarna men det går lika bra utan. Lycka till!

Nationalbakelse 4 st

Fyra portionsskålar
1 marängbotten
50 g mörk choklad
3 dl grädde
3 dl vaniljkräm (marzan)
jordgubbar

Vispa grädden. Smält chokladen. Pensla chokladen på marängbotten.
Vispa ihop vaniljkrämen, tillsätt gärna lite extra vaniljsocker.
Blanda grädde och vaniljkräm.
Montering:
Fyll en portionsskål med vaniljgrädden. Var generös och se till att allt täcks.
Bryt marängbotten i så stora bitar så de får plats i skålen. Chokladsidan uppåt.
Fyll på med ytterligare vaniljgrädde. Garnera med jordgubbar.

Tortillabröd

Att göra egna glutenfria tortillabröd var jätteroligt. Snabb får man vara och helst två stycken när man gör dom. De var goda, mjuka och perfekta att vika ihop. Jag tyckte det var enklast att platta ut dom med mjölad hand än att kavla ut dom. När man gräddar dom i stekpannan så lägger man dom på hög invirade i en handduk så de behåller mjukheten och fuktigheten. Nu har jag ett gäng tortillabröd i frysen och det känns bra. Lycka till!

Tortillabröd 12 st

7 - 8 dl mjölmix ( semper)
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk olivolja
2 - 2½ dl vatten

Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Ta inte i allt vatten på en gång. Du ska få en fast deg som du rullar ut och delar den i 12 bitar.
Lägg en handuk över de bitar som du inte ska använda på en gång så de inte torkar.
Kavla eller platta ut med handen till lagom stora bröd ca 18 cm.
Grädda kakorna i upphettad torr panna ca ½ min på varja sida. Det är bra om man är två stycken, för det går fort.
Lägg dom ovanpå varandra och vira en handduk runt om.
Frys in bröden när de har svalnat.
Posted by Picasa