Att baka glutenfritt kan vara en utmaning, men det behöver inte vara så krångligt. Med denna sida delar jag med mig av mina erfarenheter och jag kommer att lägga in nya recept löpande. Det går att baka det mesta glutenfritt om man har rätt verktyg, bra råvaror och en massa kärlek! Lycka till!
onsdag 31 oktober 2012
Lingonchutney
2 dl lingon
1 hackad röd lök
½ msk smör
3 msk sirap
3 msk balsamvinäger
½ hackad färsk chili
svartpeppar
Koka alla ingredienser på svag värme i en kastrull.
Låt puttra ca 20 min eller tills massan tjocknat.
Gör ett skedprov. Doppa skeden och dra över med fingret på baksidan av skeden.
Om det inte flyter ihop är det klart.
Häll upp i varma rena burkar.
Låt stå sval.
Passar till kötträtter och dessertostar.
Etiketter:
Mat
tisdag 30 oktober 2012
Fylld gratinerad paprika med tropisk sallad
En rätt med sting balanserat med en tropisk bönsallad och yoghurtsås. Väldigt gott och smakrikt.
Tropisk bönsalld 4 p
1 brk kidneybönor (400g)
1 brk garbanzobönor
2 dl edamamebönor
1 brk majs
1 brk ananas i bit
1 grön paprika, strimlad
1 msk citrus seasoning
1 dl olja
salt
grovmalen svartpeppar
1. Skölj bönorna och låt rinna av.
2. Blanda övriga ingredienser (ananas med spadet).
3. Låt stå och dra en stund.
Fylld paprika med ris.
1. Koka riset enligt förpackningen till 4 p.
2. Blanda riset med en hackad stekt lök.
3. Blanda i 1,5 dl keso.
4. Blanda i 1- 2 msk sambal oelek. Smaka dig fram till vilken styrka du vill ha.
5. Blanda i ca ½ -1 dl mango chutney.
6. Salta och peppra och strö över riven ost.
7. Fyll paprikor och gratinera i ugnen på 225 grader ca 15- 20 min eller tills paprikan är halvmjuk.
Tips man koka paprikan i saltat vatten ca 5 - 7 min.
Då går det fortare att gratinera i ugnen.
Etiketter:
Mat
måndag 29 oktober 2012
Chokladbollar
Ca 40 st
150 g smör
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
5 dl ren havregryn
2-3 msk vatten
Garnering
Pärlsocker
Karamellfärg
Rör ihop alla ingredienser i en skål.
Forma bollar och rulla dem i pärlsocker.
Förvara svalt i en burk med lock.
150 g smör
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
5 dl ren havregryn
2-3 msk vatten
Garnering
Pärlsocker
Karamellfärg
Rör ihop alla ingredienser i en skål.
Forma bollar och rulla dem i pärlsocker.
Förvara svalt i en burk med lock.
Etiketter:
Fikabröd
Krämig tomatsoppa med solrospesto och brödkrutonger
TOMATSOPPA
4 port
1 hackad gul lök
3 hackade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
6 st färska tomater klyftade
5 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 krm salt
2 krm svartpeppar
1 tsk torkad basilika
ev 1 tsk råsocker
1,5 dl grädde
SOLROSPESTO
3/4 dl torrrostade solrosfrön
1 vitlöksklyfta
1 kruka färsk basilika
1 dl olivolja
½ tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
BRÖDKRUTONGER
Glutenfritt bröd
3 msk olivolja
flingsalt efter smak
PESTON
Mixa alla ingredienser i en mixer
SOPPA
Fräs lök och vitlök i oljan ett par minuter
Tillsätt tomaterna, vatten och fond
Krydda med salt, peppar och basilika ev råsocker
Låt småkoka ca 15 minuter under lock
Tryck med en sked på tomaterna så de spricker lite
Mixa soppan slät och tillsätt grädde
Låt koka ihop och smaka av
KRUTONGER
Riv eller skär brödet i mindre bitar och stek i en varm panna med oljan tills brödet får färg
Smaka av med flingsalt
Etiketter:
Mat
torsdag 25 oktober 2012
Morotsgratäng med pesto
4 port
500 g morötter
500 g potatis
Ost- chilisås
2 dl grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde 40%
3 msk maizena
1 -1½ dl riven lagrad ost
1 msk chilisås
salt och peppar
Skala och skiva grönsakerna tunt.
Koka i lättsaltat vatten tills det är mjuka.
Blanda alla ingredienser till ost-chilisåsen i en bunke.
Vispa ordentligt så maizenan inte klumpar sig.
Lägg morötter och potatisen i en ugnsform.
Blanda runt och salta och peppra.
Slå på såsen och grädda i 225 grader ca 10- 15 minuter.
Pesto med soltorkad tomat
4 port
2 skalade vitlökar
1 dl pinjenötter
1 dl färska basilikablad
1 dl soltorkade tomater ( använd gärna oljan de ligger i )
1 krm salt
1 dl olivolja
3 msk riven parmesan
Blanda alla ingredienser utom osten i en matberedare.
Kör till en jämn sås.
Rör i osten.
Blir det tjockt kan man tunna med vatten eller olja.
Pesto kan man spara i kylskåpet 5-6 dagar.
500 g morötter
500 g potatis
Ost- chilisås
2 dl grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde 40%
3 msk maizena
1 -1½ dl riven lagrad ost
1 msk chilisås
salt och peppar
Skala och skiva grönsakerna tunt.
Koka i lättsaltat vatten tills det är mjuka.
Blanda alla ingredienser till ost-chilisåsen i en bunke.
Vispa ordentligt så maizenan inte klumpar sig.
Lägg morötter och potatisen i en ugnsform.
Blanda runt och salta och peppra.
Slå på såsen och grädda i 225 grader ca 10- 15 minuter.
Pesto med soltorkad tomat
4 port
2 skalade vitlökar
1 dl pinjenötter
1 dl färska basilikablad
1 dl soltorkade tomater ( använd gärna oljan de ligger i )
1 krm salt
1 dl olivolja
3 msk riven parmesan
Blanda alla ingredienser utom osten i en matberedare.
Kör till en jämn sås.
Rör i osten.
Blir det tjockt kan man tunna med vatten eller olja.
Pesto kan man spara i kylskåpet 5-6 dagar.
Etiketter:
Mat
tisdag 16 oktober 2012
Älglimpa med bacon serveras med klyftpotatis, gräddsås
Älglimpan är gjord på älgfärs. Blanda 400 g färs med ½ tärnad lök, 1 köttbuljongtärning som är upplöst i 1 dl vatten, 1 ägg, 3 msk maizenamjöl, 1 paket bacon, strimlat, svartpeppar och vitpeppar ev salt , tänk på att baconet är salt. Forma till en limpa eller platta ut i en ugnsform.
Värm ugnen till 170 grader, sätt i en termometer. Vid 70 grader är limpan klar.
Värm ugnen till 170 grader, sätt i en termometer. Vid 70 grader är limpan klar.
Etiketter:
Mat
Formbröd med smak av morot och basilika
Här har jag använt mig av en grunddeg och smaksatt brödet med morot och basilika.
Passar utmärkt till soppa eller en pastarätt.
Etiketter:
Bröd
söndag 7 oktober 2012
Eftermiddags lyx
Nybakade havrefrallor med nykokt jordgubbs- rabarber marmelad :) En bit brieost, lite kex, frukt och en storkopp te. Detta är kärlek ♥♥♥
Etiketter:
Bröd
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)