onsdag 31 oktober 2012

Lingonchutney



2 dl lingon
1 hackad röd lök
½ msk smör
3 msk sirap
3 msk balsamvinäger
½ hackad färsk chili
svartpeppar

Koka alla ingredienser på svag värme i en kastrull.
Låt puttra ca 20 min eller tills massan tjocknat.
Gör ett skedprov. Doppa skeden och dra över med fingret på baksidan av skeden.
Om det inte flyter ihop är det klart.
Häll upp i varma rena burkar.
Låt stå sval.
Passar till kötträtter och dessertostar.

tisdag 30 oktober 2012

Fylld gratinerad paprika med tropisk sallad


En rätt med sting balanserat med en tropisk bönsallad och yoghurtsås. Väldigt gott och smakrikt.


Tropisk bönsalld 4 p

1 brk kidneybönor (400g)
1 brk garbanzobönor
2 dl edamamebönor
1 brk majs
1 brk ananas i bit
1 grön paprika, strimlad
1 msk citrus seasoning
1 dl olja
salt
grovmalen svartpeppar

1. Skölj bönorna och låt rinna av.
2. Blanda övriga ingredienser (ananas med spadet).
3. Låt stå och dra en stund.

Fylld paprika med ris.

1. Koka riset enligt förpackningen till 4 p.
2. Blanda riset med en hackad stekt lök.
3. Blanda i 1,5 dl keso.
4. Blanda i 1- 2 msk sambal oelek. Smaka dig fram till vilken styrka du vill ha.
5. Blanda i ca ½ -1 dl mango chutney.
6. Salta och peppra och strö över riven ost.
7. Fyll paprikor och gratinera i ugnen på 225 grader ca 15- 20 min eller tills paprikan är halvmjuk.

måndag 29 oktober 2012

Chokladbollar

Ca 40 st

150 g smör
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
5 dl ren havregryn
2-3 msk vatten

Garnering
Pärlsocker
Karamellfärg

Rör ihop alla ingredienser i en skål.
Forma bollar och rulla dem i pärlsocker.
Förvara svalt i en burk med lock.

Krämig tomatsoppa med solrospesto och brödkrutonger




TOMATSOPPA

4 port
1 hackad gul lök
3 hackade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
6 st färska tomater klyftade
5 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 krm salt
2 krm svartpeppar
1 tsk torkad basilika
ev 1 tsk råsocker
1,5 dl grädde

SOLROSPESTO
3/4 dl torrrostade solrosfrön
1 vitlöksklyfta
1 kruka färsk basilika
1 dl olivolja
½ tsk flingsalt
1 krm svartpeppar

BRÖDKRUTONGER
Glutenfritt bröd 
3 msk olivolja
flingsalt efter smak

PESTON
Mixa alla ingredienser i en mixer

SOPPA
Fräs lök och vitlök i oljan ett par minuter
Tillsätt tomaterna, vatten och fond
Krydda med salt, peppar och basilika ev råsocker
Låt småkoka ca 15 minuter under lock
Tryck med en sked på tomaterna så de spricker lite
Mixa soppan slät och tillsätt grädde
Låt koka ihop och smaka av

KRUTONGER
Riv eller skär brödet i mindre bitar och stek i en varm panna med oljan tills brödet får färg
Smaka av med flingsalt


torsdag 25 oktober 2012

Morotsgratäng med pesto

4 port

500 g morötter
500 g potatis

Ost- chilisås

2 dl grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde 40%
3 msk maizena
1 -1½ dl riven lagrad ost
1 msk chilisås
salt och peppar

Skala och skiva grönsakerna tunt.
Koka i lättsaltat vatten tills det är mjuka.

Blanda alla ingredienser till ost-chilisåsen i en bunke.
Vispa ordentligt så maizenan inte klumpar sig.
Lägg morötter och potatisen i en ugnsform.
Blanda runt och salta och peppra.
Slå på såsen och grädda i 225 grader ca 10- 15 minuter.

Pesto med soltorkad tomat

4 port

2 skalade vitlökar
1 dl pinjenötter
1 dl färska basilikablad
1 dl soltorkade tomater  ( använd gärna oljan de ligger i )
1 krm salt
1 dl olivolja
3 msk riven parmesan

Blanda alla ingredienser utom osten i en matberedare.
Kör till en jämn sås.
Rör i osten.
Blir det tjockt kan man tunna med vatten eller olja.

Pesto kan man spara i kylskåpet 5-6 dagar.



tisdag 16 oktober 2012

Älglimpa med bacon serveras med klyftpotatis, gräddsås

Älglimpan är gjord på älgfärs. Blanda 400 g färs med ½ tärnad lök, 1 köttbuljongtärning som är upplöst i 1 dl vatten,  1 ägg, 3 msk maizenamjöl, 1 paket bacon, strimlat, svartpeppar och vitpeppar ev salt , tänk på att baconet är salt. Forma till en limpa eller platta ut i en ugnsform.
Värm ugnen till 170 grader, sätt i en termometer. Vid 70 grader är limpan klar.

Formbröd med smak av morot och basilika

Här har jag använt mig av en grunddeg och smaksatt brödet med morot och basilika.
Passar utmärkt till soppa eller en pastarätt.

söndag 7 oktober 2012

Eftermiddags lyx


Nybakade havrefrallor med nykokt jordgubbs- rabarber marmelad :) En bit brieost, lite kex, frukt och en storkopp te. Detta är kärlek ♥♥♥