tisdag 26 augusti 2014

Hallonscones med vanilj


Dessa scones var supergoda!!



2 st 8 bitar

4 dl glutenfri mjölmix
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
50 g smör rumstempererat
1½ dl hallonyoghurt
1 dl frysta hallon

1. Sätt på ugnen på 250 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Fördela smöret i mjölblandningen med fingertopparna till en smulig massa.
4. Tillsätt yoghurt och hallon.
5. Arbeta snabbt ihop till en kladdig deg.
6. Dela degen i 2 delar på plåt med bakplåtspapper.
7. Platta till med mjölad hand ut varje del till en rund kaka ca 15 cm i diameter.
8. Skåra varje kaka korsvis i 4 delar.
9. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
10. Serveras varma med lemoncurd.

måndag 18 augusti 2014

Glutenfri musli







Musli

12 dl
3,5 dl ren havregryn
3,5 dl cornflakes (Änglamarks)
3 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
2 tsk kanel
1 msk honung
2 msk smör-rapsolja

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda  ihop de torra ingredienserna.
Tillsätt smör-rapsolja och blanda väl.
Lägg på plåt och rosta i 15-20 min. Vänd runt några gånger.
Låt kallna. Om du vill så kan du du nu blanda i russin eller någon annan torkad frukt.
2 msk vatten

Ostfrallor





Ostfrallor



Till ca 10 bröd:
50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 msk honung
½ dl keso (naturell) Kan uteslutas om man vill.
ca 800-1000 g mjölmix
Till pensling: olja
Riven ost att strö över frallorna

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivsolja, salt, honung och keso. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 5 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Dela degen i ca 12 delar och forma som frallor.
8. Lägg dem på bakplåten. Pensla frallorna med olja och lägg på riven ost. Låt dem jäsa ca. 1 timme.
9. Grädda i 200º i ca. 10- 12 minuter.
10. Låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.

onsdag 6 augusti 2014

Fröiga frallor







Fröiga frallor ca 10 st

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 msk flytande honung
ca 9 dl glutenfritt mjölmix



Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 5 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Dela degen i 2 delar  gör frallor.
8. Fukta en handduk och tryck lätt över frallorna. "Doppa dem i en blandning av solroskärnor och pumpakärnor.
9. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt det jäsa ca en timme.
10. Grädda i 180º i ca.15 minuter.
11.Låt svalna på galler under bakduk.
12. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.

måndag 4 augusti 2014

Chokladmoussetårta




Botten

  • 2 ägg
  • 100 g smält smör
  • dl glutenfritt mjölmix
  • 3 dl strösocker
  • 3 msk kakao
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 100 g smält mörk choklad av bra kvalitet

Mousse

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 2 msk honung
  • 200 g hackad mörk choklad av bra kvalitet
  • 70 g smör
  • amerikanska blåbär och riven vit choklad (till servering)
  • krossade maränger (till servering) 
  •  
  •  
  • Gör så här.
  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Botten: Rör samman alla ingredienser till botten. Grädda i en smörad springform i 20 minuter. Låt svalna ca 1 timme i kylen.
  • Mousse: Vispa grädden luftig. Vispa ägg och honung pösigt.
  • Smält chokladen och smöret i ett vattenbad.
  • Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten. Rör till sist ner grädden.
  • Låt botten vara kvar i formen och bre över chokladmoussen. Låt tårtan svalna och "sätta sig" i kylen i ett par timmar.
  • Strö slutligen över krossade maränger, riven vit choklad och garnera med blåbär. Skär loss tårtan från formen med en varm kniv.