måndag 28 februari 2011

Scones med smak av kardemumma















Att känna doften av kardemumma i dessa underbara scones
är lycka. Enkla att göra och hela familjen kan avnjuta dessa till
frukosten eller kvällsmålet. Serveras ljumna med marmelad och
ost. Ni måste bara prova dem!!

Scones med smak av kardemumma

Till 6 st

3 dl mjölmix
1 dl ren havregryn
2 tsk bakpulver
½ - 1 tsk kardemumma ( kan bytas ut till kanel eller vanilj)
½ tsk salt
2 msk råsocker
1 msk flytande honung ( ekologisk)
2 dl filmjölk ( ekologisk)

Sätt ugnen på 250º.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.
Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop med en slev.
Klicka ut smeten på en bakplåtsklädd plåt.
Grädda i ca 13- 15 min.
Posted by Picasa

söndag 27 februari 2011

Pumpa och solrosbröd















Det här brödet är bakat med mycket glädje.
Brödet är jäst i en jäskorg vilket gör att det behåller sin fina runda form vid gräddningen.
Jag rekommenderar att investera i jäskorg om man vill ha runda härliga bröd. Brödet är bakat med termometer
för att det ska bli riktigt genomgräddat och en fin yta.
.
Till 1 bröd:

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 msk pofiber
1 tsk salt
½ dl solrosfrön (ekologiska)
½ dl pumpakärnor (ekologiska)
2 tsk colorit
3 msk sirap
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
ca 100 g mjölmix
ca 600-700 g grovt mjölmix
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivolja, pofiber, salt, sirap, solrosfrön, pumpakärnor, colorit, fänkål och anis. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Lägg brödet i en jäskorg och skåra brödet. Sätt ugnen på 200º.
8. Låt jäsa ca. 1 timme. Lägg sedan över brödet på en plåt.
9. Sätt i en termometer mitt i brödet. Sänk ugnen till 185º.Grädda tills termometern visar 92-95º.
10. Ta ut brödet och lägg på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.
Posted by Picasa

Pumpa och solrosbröd


Posted by Picasa

Avokadomuffins med rödlök och fetaost och pumpafrön

Matig muffins med många smaker. Istället för en smörgås.
Fyll dina muffins med de du tycker om. Tycker man inte om fetaost kan man tex hacka i salami.
Lycka till.

6 stora muffins

220 g mjölmix
1½ dl ren havregryn
3 msk pofiber
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ägg ( ekologiska)
3 dl ekologisk filmjölk
½ dl olivolja

Fyllning
1 avokado
½ rödlök
150 g fetaost
½ dl pumpakärnor

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Vispa upp ägg, filmjölk och olja i en skål.
Tillsätt äggblandningen i mjölblandningen och rör om till en jämn smet.
Skär rödlöken i skivor och fetaosten i tärningar.
Dela avokadon, gröp ur den och skär den i bitar.
Vänd försiktigt ned rödlök, fetaost och avokadon i smeten.
Ställ ut muffinsformar på en plåt och fördela smeten i formarna.
Strö över pumpakärnor.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20- 25 min.
Låt svalna på galler.

måndag 21 februari 2011

Morotsbröd


Här är recept på ett gott och saftigt bröd med morot.
Till 2 st bröd:

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 msk pofiber
1 tsk salt
1 dl rivna morötter (ekologiska)
1 dl keso (naturell)
1 msk honung (ekologisk)
ca 100 g mjölmix
ca 500-600 g grovt mjölmix

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivolja, pofiber, salt, morötter, keso, honung. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Dela degen i 2 delar och forma som limpor och skåra dem.
8. Lägg dem i brödformar och låt dem jäsa ca. 1 timme.
9. Grädda i 175º i ca. 15 minuter.
10. Pensla med vatten och låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.
Posted by Picasa

Morotsbröd


Posted by Picasa

lördag 19 februari 2011

Ostfrallor

Vilken härlig frukost med ostfrallor, ost och marmelad
grönsaker och frukt. Det här är lycka.











Till ca 12 bröd:
50 g jäst
4 dl vatten
1 dl rapsolja
1 msk pofiber
1 tsk salt
1 dl riven ost ( lagrad)
½ dl keso (naturell)
ca 600-800 g mjölmix
1 ägg till pensling
Riven ost att strö över frallorna

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt rapsolja, pofiber, salt, riven ost, keso. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Dela degen i ca 12 delar och forma som frallor.
8. Lägg dem på bakplåten. Pensla frallorna med ägg och lägg på riven ost. Låt dem jäsa ca. 1 timme.
9. Grädda i 200º i ca. 10- 12 minuter.
10. Låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.
Posted by Picasa

fredag 18 februari 2011

Tigerkaka



En saftig god kaka med smak av choklad.

2 ägg (gärna ekologiska)
2 dl socker
2 ½ dl glutenfri mix ( 150 g)
1 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
1 dl mjölk 3 %
50 g smör
1 msk kakao av god kvalitet

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölmix, bakpulver, och fiberhusk.
Rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt koka upp.
Häll blandningen i smeten och rör om försiktigt.
Ta upp en tredjedel och blanda i kakaon.
Smörj en sockerkaksform.
Häll i hälften av den vita smeten, häll på chokladsmeten och därefter resterande vit smet.
Gör en sväng med en gaffel i smeten.
Grädda kakan i 175º ca 35- 40 min.
Låt kakan kallna i formen innan den stjälps upp.
Pudra gärna på lite florsocker innan servering.
Posted by Picasa

Produkter


Här kan man se en del av de produkter som jag använder. Jag använder så mycket ekologiska/ kravodlade produkter som möjligt.
Posted by Picasa

torsdag 17 februari 2011

Fika!!


Att fika är väl det bästa som finns. När vi fikar hemma kan det se ut så här. Visst blir man lycklig av att se detta kakfat. Det är hallongrottor, chokladbollar och sockerkaka.
Här använder jag smör, ekologiska ägg och kakao av god kvalitet för att nämna några av de råvaror jag använder. Recepten kommer.
Vi hörs.
Posted by Picasa

Russinbullar


Härligt gott frukostbröd med russin.

Till ca 12 bröd:

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
2 msk pofiber
1 tsk salt
1 dl *ren havre
1 dl russin (ekologiska)
½ dl keso (naturell)
½ mald fänkål
½ tsk mald anis
2 msk ljus sirap
ca 100 g grovt mjölmix
ca 500-600 g mjölmix

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivolja, pofiber, salt, russin, keso, fänkål och anis. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Dela degen i ca 12 delar och forma som små bullar strö över *ren havre.
8. Lägg dem på bakplåten och låt dem jäsa ca. 1 timme.
9. Grädda i 175º i ca. 15 minuter.
10. Spraya med en vattenflaska försiktigt så inte havren flyger iväg. Låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.

* REN HAVRE. Är havre som specialhanteras så att risken för inblandning av andra sädesslag minimeras. Havren odlas på särskilt utvalda gårdar, och fälten får inte under de två föregående åren ha odlats med andra grödor såsom vete, råg och korn.
Posted by Picasa

onsdag 16 februari 2011

Butterkaka

En god veteskiva med smak av kardemumma och vanilj.

50 g jäst för söta degar
4 dl mjölk (3%)
75 g smör
2 msk fiberhusk
1 dl socker
1- tsk kardemumma
½ tsk salt
ca 800-900 g mjölmix

Vaniljkräm

2 msk maizena
2 dl mjölk (3 %)
2 msk socker
1 ägg + 1 äggula
1 msk vaniljsocker
Vaniljkräm: Vispa ut maizenan med mjölken i en kastrull och koka några minuter.Blanda i socker, ägg, äggula.
Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Låt svalna och tillsätt vaniljsockret.

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och smält smöret och slå på mjölken, värm till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt fiberhusk, kardemumma, socker och salt. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Kavla ut degen till en rektangel. Lägg på vaniljkrämen. Rulla ihop den.
8. Smöra en form som är 24 cm i diameter med löstagbar kant.
9. Ställ 10-12 snäckor i formen.
10. Låt jäsa i 1 timme under bakduk.
11. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
12.Grädda i 200º i 15-20 min.
13. Låt svalna i formen under duk en stund.
14. Ta loss kakan och låt den svalna på galler under duk.
15. Skär kakan i 12st skivor. Frys in i en burk så det är lätt att ta upp de antal skivor man vill ha till fikat.
Posted by Picasa

söndag 13 februari 2011

Tomat & oliv baguette

Ett fantastiskt gott bröd med mycket smak!
4 st
50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 dl kalmataoliver utan kärna
1 ½ dl soltorkade tomater i olja
1- 2 vitlökar
½ dl persilja
½ dl pofiber
½ tsk salt
ca 500- 650 g mjölmix


Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Mixa ihop tomater, vitlök och persilja och häll i det i degskålen.
3.Tillsätt olivolja, pofiber, salt, hela oliver. Rör om alltihopa i maskinen.
4. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
5. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
6. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
7. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
8. Dela degen i ca 4 delar och forma som baguetter och skåra dem.
9. Lägg dem på bakplåten och låt dem jäsa ca. 1 timme.
10. Grädda i 175º i ca. 15 minuter.
11. Pensla med olivolja och strö över flingsalt när du tagit ut dem ur ugnen, låt svalna på galler under bakduk.
12. När bröden har svalnat, skär i lagom stora bitar eller frys in hela bröd.
Posted by Picasa

Grova brödkakor med lingon


Brödkaka 4 st

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
½ dl pofiber
1tsk salt
2 msk farinsocker
1 ½ dl lingon
1 tsk collorit (kan uteslutas)
1 tsk hela anisfrön
ca 500 g grovt mjölmix
ca 100 g mjölmix

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivolja, pofiber, salt, farinsocker, lingon, collorit och hela anisfrön. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Dela degen i 4 delar och kavla ut dem till runda brödkakor.
8. Lägg dem på bakplåten, nagga dem och låt dem jäsa ca. 1 timme.
9. Grädda i 175º i ca. 12 -15 minuter.
10. Pensla med vatten och låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.
Posted by Picasa

Linfröbröd















Här är recept på ett gott och saftigt bröd med linfrön.

Till ca 12 bröd:
50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 msk pofiber
1 tsk salt
½ dl krossade linfrön (ekologiska)
1 dl keso (naturell)
½ mald fänkål
½ tsk mald anis
ca 100 g grovt mjölmix
ca 500-600 g mjölmix

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivolja, pofiber, salt, linfrön, keso, fänkål och anis. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Dela degen i ca 12 delar och forma som små mini-baguetter och skåra dem.
8. Lägg dem på bakplåten och låt dem jäsa ca. 1 timme.
9. Grädda i 200º i ca. 15 minuter.
10. Pensla med vatten och låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.
Posted by Picasa