onsdag 30 mars 2011

Sockerkaka med kagekrydda

Idag när jag kom hem så låg mina kryddor i brevlådan som jag beställde häromdagen. Man blir helt galen, vad spännande det är att få paket fast man vet vad det är. Jag måste bara öppna alla burkar (tre) för att lukta på dem. Det känns ljuvligt med lavendelblommor, ringblommor och kagekrydda. En burk med lavendelsocker vad det beställt också, det smakade gott. Jag måste baka nå`t och helst nu. En sockerkaka med kagekrydda får det bli. Den blev fantastisk god, helt underbara smaker och passar väldigt bra ihop med en kopp te.
Lycka till!

Kagekrydda är en blandning av citronmeliss, lavendel, grönmynta och mejram.

Sockerkaka med kagekrydda

150 g smör
2 dl socker
2 ägg (ekologiska)
1 msk fiberhusk
3 dl mjölmix
½ dl mjölk
1 tsk bakpulver
1 msk kagekrydda
Rör rumsvarmt smör och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget.
Häll i mjölken.
Tillsätt fiberhusk.
Blanda mjölmix och bakpulver.
Häll det i smeten och rör ihop.
Smula i kagekryddan och rör om.
Häll smeten i en smörad form.
Grädda i 175º i 30- 40 minuter.
Låt svalna i formen innan du stjälper upp kaka.

måndag 28 mars 2011

Havrekaka med mörk choklad

Om du vill bjuda på någonting snabbt och enkelt till dina oväntade gäster så fixar man den här havrekakan snabbt.

Havrekaka med mörk choklad
ca 10 st stora

1 dl ren havregryn
100 g smör
½ dl socker
2 dl mjölmix
1 tsk bakpulver
1 msk honung (ekologisk)
50 g hackad mörk choklad

Rosta havregrynen i en stekpanna. Låt de svalna lite.
Smält smöret i micron.
Vispa smöret tillsammans med sockret.
Tillsätt havregrynen och honungen.
Blanda mjölmix med bakpulver och rör ner detta i smeten.
Rör till sist ner den hackade chokladen.
Klicka ut kaksmeten på bakplåtspapper. Jag gjorde stora kakor och lade 5 st på varje plåt.
Grädda i 200º 10 min

söndag 27 mars 2011

Bärmuffins


Varför inte göra fyrkantiga muffins! Roligt och annorlunda. Min dotter och jag har garnerat en med florsocker, en med chokladfrosting och en med hallonfrosting. Mums vad gott det var.

Bärmuffins 10 st
100 g smör
2 dl farinsocker*
2 ägg (ekologiska)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 ½ dl mjölmix
1 dl mjölk
2 dl blandade bär

Rör rumstempererat smör tillsammans med sockret till en jämn smet. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjölmix med vaniljsocker och bakpulver och rör i det i smeten. Tillsätt mjölken och vispa ihop till en jämn smet. Blanda ner bären försiktigt med en sked. Vispa inte. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen 20 minuter i 200º. Låt svalna. Garnera med vad du vill eller njut av dem som de är.

*Farinsocker gör att muffinsarna blir lite ljusbruna. Det är inte lika väl raffinerat som vanligt vitt socker och därför inte heller lika sött. Farinsocker är en brun eller gulbrun sockerblandning bestående av sockerkristaller och mörkbrun rörsockersirap.

lördag 26 mars 2011

Kladdkaka med hallonsås

Kladdkaka med hallonsås


Våren är här!! Fika på altanen i solskenet och varför inte äta vackert tillsammans med vårblommor. En kladdkaka med hallonsås och en kopp kaffe. Vi njöt länge.

Kladdkaka

100 g smör
2 ägg
2½ dl socker
2 dl mjölmix
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao ( av god kvalitet)

Smält smöret.
Vispa ägg och socker.
Tillsätt vaniljsocker, mjölmix, kakao och det smälta smöret.
Häll smeten i en springform. Grädda 175 grader ca 20- 25 minuter.
Låt svalna.
OBS! Blommorna går inte att äta.

Hallonsås

Tina 2 dl hallon. Pressa igenom en sil så kärnorna inte kommer med.
Sjud upp i en kastrull med florsocker (efter eget tycke hur sött man vill ha det) och red med maizena. Låt svalna.
Posted by Picasa

torsdag 24 mars 2011

Äpple- och purjobröd


Det här brödet är mycket gott. Jag frös aldrig in detta bröd utan vi åt i några dagar och det höll sig väldigt bra. Det blev saftigare och inte alls torrt. Baka och njut. Använd gärna så mycket ekologiska produkter som möjligt.

Äpple- och purjobröd

1 bröd

2 dl ren havregryn
5 dl grovt mjölmix
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 rivet äpple
knappt en halv purjolök
1 msk honung ( fair trade)
4,5 dl naturell yoghurt (ekologisk)

Sätt ugnen på 175º. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Riv äpplet och blanda dem med honung och yoghurt.
Hacka purjolöken fint.
Häll äppelblandningen över de torra ingredienserna, tillsätt purjolöken och rör om.
Häll den kladdiga degen i en brödform.
Grädda genast längst ned i ugnen i 80 min.
Posted by Picasa

Örtbröd




Örtbröd

Till ca 1 bröd:

50 g jäst
4 dl vatten
½ dl rapsolja
1 msk pofiber
1 tsk salt
1 -1 ½ dl örter som är mixade i olja. Ex på örter persilja, basilika, oregano, vitlök.
½ tsk mald fänkål
½ tsk mald anis
ca 100 g grovt mjölmix
ca 600-1000 g mjölmix

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt rapsolja, pofiber, salt, örter, fänkål och anis. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Låt brödet jäsa i en form eller jäskorg ca 1 timme.
8. Stick i en termometer och sätt in brödet i 200º, sänk ugnen till 175º.
9. När termometern visar 92º- 95º ta ut brödet .
10. Pensla med vatten och låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.
Posted by Picasa

torsdag 17 mars 2011

Fänkålsbaguette med citron


Dessa baguetter blir perfekta till fisksoppan.

Till ca 2 bröd:
50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 msk pofiber
1 tsk salt
3 msk hel fänkål
1 ekologisk citron, rivet skal
ca 100 g grovt mjölmix
ca 600-800 g mjölmix
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivolja, pofiber, salt, fänkål och citronskal. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet.
 7. Dela degen och forma baguetter Skåra dem.
8. Lägg dem på bakplåten och låt dem jäsa ca. 1 timme.
9. Grädda i 200º i ca. 10- 15 minuter.
10. Pensla med vatten och låt svalna på galler under bakduk.Ska man servera dem på en gång så pensla med olivolja och dra över flingsalt.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.
Posted by Picasa

onsdag 16 mars 2011

Morotskaka


Vem kan motstå en bit morotskaka? Saftigt och smak av morot och kanel och en helt underbar glasyr gjord på ricottaost, florsocker och vaniljsocker. Fantastiskt gott!!

Morotskaka

2 dl rivna morötter ( ekologiska)
1 ½ dl rapsolja
2 äggulor ( ekologiska)
2 dl strösocker
1 tsk fint salt
2 msk vaniljsocker
200 g glutenfritt mjölmix
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel

Förse morotskakan med glasyr. Jag har pudrat kanel ovanpå.

Låt morötterna dra 1 timme i oljan.
Vispa äggulorna pösigt med socker, salt och vaniljsocker.
Tillsätt mjölmix, bakpulver och kanel.
Tillsätt morötter och olja och häll smeten i en springform.
Grädda kakan i 170 grader varm ugn i 35- 40 min.
Posted by Picasa

Morotskaka

Posted by Picasa

måndag 14 mars 2011

Majsbröd

Det här blir gott och ser trevligt ut.

Till 2 bröd:
50 g jäst
4 dl vatten
1 dl rapsolja
2 msk pofiber
2 tsk salt
2 dl majs (mixad)
½ dl keso (naturell)
½ mald fänkål
½ tsk mald anis
ca 200 g grovt mjölmix
ca 800-1000 g mjölmix
polentagryn till garnering

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt rapsolja, pofiber, salt, majs, keso, fänkål och anis. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Rulla längderna i polentagryn.
8. Lägg dem i bakformar och låt dem jäsa ca. 1 timme.
9. Grädda i 175º i ca. 15 -20 minuter.
10.Låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.
Posted by Picasa

söndag 6 mars 2011

Energikaka


Idag har vi suttit i soffan hela dagen och tittat på skidor. Först var det Vasaloppet och där pratade de om hur viktigt det är att hela tiden fylla på med vätska och knapra i sig en energikaka. När den spännande 5 milen från Oslo började så pratade även Per Elofsson om hur viktigt det är med energi under loppet och att Södergren alltid hade en energikaka över till honom. Nu blev jag också sugen på energikaka så det var snabbt ut i köket och blandade ihop en smet. Gott blev det.

Energikaka

250 g smör
600 g ren havregryn
200 g cornflakes
200 g råsocker
2 msk ljus sirap
2 msk honung ( ekologisk)
3 tsk vaniljsocker


Smält smöret. Blanda i alla ingredienserna i det smälta smöret och rör om.
Häll ut smeten i en fyrkantig form. Grädda i 160 grader ca 25-30 min.
Skär kakan i bitar medans den är varm.
Posted by Picasa

fredag 4 mars 2011

Amandas Blåbärsbröd


En favorit hos min dotter. Blåbär i bröd ser jättefint ut och det smakar bra och nyttigt är det också. Man kan göra brödet i avlånga brödformar eller forma det som man vill. Att låta brödet jäsa i en korg gör att det behåller formen.

Nu ska jag berätta lite om hur och varför jag gör som jag gör.
Jag använder oftast keso i mina bröd men det går lika bra att baka utan. Jag tycker att brödet får finare porer och att det ger en fylligare smak.
Här använder jag termometer till brödet och det gör jag för att vara helt säker på att det är genomgräddat eftersom brödet är "bulligt". Innetemperaturen på brödet i recepten är mellan 92-95º bara för att man har olika ugnar. Själv så har jag varmlufttsugn när jag bakar och mitt bröd är klart vid 92º.
När det gäller mjölet så varierar det i gram. I blåbärsbrödet har har man tillsatt blåbär vilket gör att det släpper vätska och då går det åt mera mjöl. Börja alltid med lite för att succesivt öka på tills man ser när degen släpper kanterna på degskålen.

Här är recept på ett gott blåbärsbröd.

Till 1 st bröd:

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl rapsolja
2 msk pofiber
1 tsk salt
200 g ekologiska blåbär
3 msk keso (naturell)
3 msk honung ( ekologisk eller fairtrade)
½ tsk mald fänkål
½ tsk mald anis
ca 400- 500 g mjölmix
ca 500 g grovt mjölmix
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt rapsolja, pofiber, salt, honung, keso, fänkål, anis och tinade blåbär. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Lägg brödet i en jäskorg och skåra brödet. Sätt ugnen på 200º.
8. Låt jäsa ca. 1 timme. Lägg sedan över brödet på en plåt.
9. Sätt i en termometer i brödet och sänk ugnen till 185º. Grädda tills termometern visar 92-95º.
10. Pensla med vatten och låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.
Posted by Picasa

Amandas Blåbärsbröd

Posted by Picasa