måndag 25 april 2011

Rabarber och jordgubbspaj


Vårens första rabarberpaj! Mmmmm det är sååå gott.
Tillsammans med jordgubbar så blir det fräscht.

Rabarber och jordgubbspaj

3 dl mjölmix
1 tsk fiberhusk
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin
2 ägg
1 dl filmjölk

Fyllning
250 g jordgubbar
250 g rabarber

1. Lägg alla torra ingredienser i matberedaren, tillsammans med smöret skuret i bitar.
2. Starta maskinen och kör tills allt är blandat.
3. Tillsätt äggen och filmjölken och blanda till en jämn smet.
4. Smörj en pajform. Bred ut smeten.
5. Lägg på skivade rabarber och jordgubbar.
6. Strö lite socker ovanpå.
7. Grädda i 175º i ca 40 minuter.
8. Serveras ljummen med vaniljsås eller glass.

Påskbuffè

Påskbuffè.

lördag 23 april 2011

Kuvertbröd

Små kuvertbröd som passar till buffèer.
Jag har använt samma recept som tekakorna.

onsdag 20 april 2011

Chokladkaka

Det står i receptet " näst intill dödligt" god chokladkaka.
Det stämmer. Min dotter sa "Mamma, allt du bakar är gott, men det här är nummer ett"

Chokladkaka

150 g smör
200 g mörk choklad, 70%
2½ dl strösocker
3 ägg
1 dl glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl cremè fraiche

Glasyr

100 g mörk choklad, 70%
1 dl vispgrädde

Ev dekoration
Färska jordgubbar

1. Sätt ugnen på 175º.
2. Smält smöret. Bryt chokladen i småbitar, lägg dem i det smälta smöret och rör om tills det löst sig.
3. Vispa socker och ägg lätt och rör ner chokladblandningen och de övriga ingredienserna.
4. Häll smeten i en smord sockerkaksform.
5. Ställ in den i ugnen i nedre delen.
6. Grädda i ca 40 min.
7. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den.
8. Hacka chokladen till glasyren.
9. Värm grädden i en kastrull tills den kokar, häll den över chokladen. Rör om tills det löst sig.
10. Låt glasyren svalna lite och häll den över kakan.
11. Dekorera med jordgubbar.

Hjärtemaränger

Söta hjärtformade maränger i olika färger.

Maränger

3 äggvitor
2 dl socker
½ msk pressad färsk citron

1. Häll vatten på i en kastrull. Sätt en skål över som täcker kastrullen.
2. Blanda äggvitor, socker och citron i en ren skål.
3. Vispa blandningen medan vattnet sjuder. Vispa tills marängen blir fast. Prova att forma smeten till en topp.
4. Droppa i karamellfärg och blanda väl.
5. Fyll en sprits med rund tyll.
6. Spritsa ut marängen på bakplåtspapper.
7. Grädda mitt i ugnen i 125 grader tills de känns lätta och torra ca 45 minuter.

måndag 18 april 2011

Storbak

Idag var det första dagen på påsklovet, så det blev till att göra ett storbak. Nu finns det bröd i frysen och till det kommande påskbordet.

Ett baguettebröd med tomat och örter i olivolja.
Ett kuvertbröd med rostade solrosfrön.
Ee fralla med pumpakärnor.
En grov brödkaka.
                              

söndag 17 april 2011

Roast`n Toastbröd

Roast`n Toastbröd är alltid gott och bra att ha i frysen. Här har jag bakat ett mera runt/ovalt bröd bara för det är roligt och fint att titta på. Ovanpå ligger det vita vallmofrön. Detta bröd går utmärkt att servera som bruschettabröd eftersom det har en oval fin form.

Till 1 bröd
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 msk pofiber
1 tsk salt
½ dl krossade linfrön (ekologiska)
1 dl keso (naturell)
1 msk honung (ekologisk)
1 dl ren havregryn
ca 600-1000 g mjölmix
vallmofrön
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivolja, pofiber, salt, linfrön, keso, honung och havregryn. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Rulla limpan i vallmofrön.
8. Låt  jäsa ca. 1 timme.
9. Grädda i 175º i ca. 15 minuter.
10. Låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, skiva brödet och frys in.

lördag 16 april 2011

Vaniljhjärtan



VANILJHJÄRTAN
MED KÄRLEK TILL DET GLUTENFRIA 

Nu har jag äntligen hittat formar till mina vaniljhjärtan, visserligen veckade men det blev bra ändå.  Det var inte så svårt att göra dom men det krävdes en hel del mjöl vid utkavlingen. Jag tryckte formarna på den utkavlade degen, sen lade jag 1 tsk vaniljkräm i varje form. Jag använde färdig vaniljkräm. Sedan så vände jag upp och ner på formen och tryckte ut locket och det blev jättebra. Man behöver bara kavla ut och trycka till.

Till ca 20 st

200 g smör
3/4 dl socker
5 dl mjölmix
1 msk fiberhusk
1 ägg (ekologiskt)

Fyllning:
3 dl vaniljkräm
florsocker

1. Nyp ihop en deg av smör, socker och mjöl. Jag använde matberedare.
2. Tillsätt ägget. Lägg degen i kylskåpet 1 timme.
3. Sätt ugnen på 200º. Kavla ut degen. Tryck ut små hjärtformar. Lägg 1 tsk vaniljkräm (den ska vara tjock) i varje form.
4. Vänd på formarna och tryck ut locket.
5. Ställ på plåt och grädda i 10- 12 min.
6. När kakorna kallnat så sikta över florsocker

tisdag 12 april 2011

Morot & rödbetsbröd

Jag tycker det är roligt att baka med grönsaker. Det låg några stackare i kylskåpet så det fick bli till att baka bröd med morot & rödbetor. Det blev jättebra. Degen var alldeles rosa, och som ni ser så är det fantastiskt fint när man delat på det. Det smakade ljuvligt gott.

Morot & rödbetsbröd ca 8 st

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 msk pofiber
1 tsk salt
½ dl krossade linfrön (ekologiska)
½ dl keso (naturell)
1 dl rivna morötter ( ekologiska) 
1 dl rivna rödbetor ( färska, ekologiska)
ca 500-800g mjölmix
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivolja, pofiber, salt, linfrön, keso, morötter, rödbetor. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara  för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Dela degen i ca 8 delar och forma som små frallor. Jag gjorde mina fyrkantiga.
8. Lägg dem på bakplåten och låt dem jäsa ca. 1 timme.
9. Grädda i 200º i ca. 15 minuter.
10. Pensla med vatten och låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.

måndag 11 april 2011

Broccolisoppa med brödkrutonger

Ett tips om man får bröd över som blivit torrt. Gör en soppa serverat med brödkrutonger. Gott, matigt och mycket uppskattat av gästerna. Lycka till!

Pizza


Förgräddade pizzabottnar

Den här pizzan är lika god som pizzabagarens, om än bättre. Tunn spröd botten som kan förgräddas i 7 minuter för att sedan frysas in. Delicato!
Gör vilken storlek du vill. Receptet är till en långpanna.

Pizzabottnar

25 g jäst
2 dl vatten
1 msk fiberhusk
0,75 dl olivolja
½ tsk salt
3 ½- 4 dl mjölmix

Smula ner jästen i skålen.
Värm vattnet till 37º. Häll vattnet över jästen och rör om.
Blanda ner fiberhusk och rör om. Låt stå och svälla i 10 minuter. Det blir en gelèaktig massa.
Tillsätt olivoljan, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen väl i maskin.
Låt jäsa i 30 minuter.
Kavla ut degen till önskad form.
Nagga bottnarna väl.
Ska de förgräddas och frysas in så grädda i 250º i 7 minuter, låt svalna på galler.
Grädda med fyllning i 250º 10- 12 minuter

söndag 10 april 2011

Tacopaj

En tacopaj serverat med sallad, tomat och guacamole

Pajdeg
3 dl mjölmix
125 g smör
1 msk vatten
1 msk fiberhusk

Fyllning
400 g färs
½ röd lök
3 tomater
150 g riven ost
3 dl crème fraiche
3 ägg

Sätt ugnen på 200°C. Blanda mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt 2 matskedar vatten och arbeta snabbt ihop degen. Kör i en matberedare. Tryck ut degen i en smord pajform. Förgrädda pajskalet ca 10 min.

Bryn köttfärsen. Tillsätt tacokrydda (1 påse) och 1,25 dl vatten. Rör om. Låt sjuda på svag värme 10-15 min eller tills vattnet kokat in. Rör om då och då.

Lägg den rivna osten i pajskalet och fördela köttfärsen över. Lägg tomatskivorna ovanpå och den skurna röda löken.
Vispa ihop äggen med crème fraiche, häll över pajen. Grädda i ca 20 -30 min.
 

torsdag 7 april 2011

Lantbröd

VÅRKÄNSLOR! 
Här har jag bakat ett lantbröd med morötter och persilja. Fantastiskt gott och vad glad man blir.

Lantbröd 2 st

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 msk pofiber
1 tsk salt
3 dl rivna morötter
½ dl hackad persilja
½ mald fänkål
½ tsk mald anis
1 msk honung (ekologisk)
ca 200 g grovt mjölmix
ca 600- 1000 g mjölmix
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivolja, pofiber, salt, honung, morötter,persilja, fänkål och anis. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet.
4. Degen ska vara ganska lös, det ska fastna deg på fingrarna. 
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar.
7. Rulla bröden i mjöl. Tanken är att man inte gör något med degen utan det får bli lite ostrukturerad form på brödet.
8. Lägg dem på bakplåten och skåra bröden.Låt dem jäsa ca. 1 timme.
9. Grädda i 180º i ca. 25-30 minuter.
10.Låt svalna på galler under bakduk.
11.När bröden har svalnat, dela dem och frys in.


onsdag 6 april 2011

Polentakaka med hasselnötskräm

Jag kände för lite lyx idag. En polentakaka med hasselnötskräm serverat på silverfat.

Polentakaka med hasselnötskräm

ca 10 st

1 stort ägg (ekologiskt)
60 g råsocker
20 g smält smör
60 g mjölmix
25 g *polenta
½ tsk bakpulver
50 g hasselnötskräm (ekologisk)
40 g grovt hackad mörk choklad

Vispa ägg och socker luftigt.
Blanda ner det smälta smöret.
Blanda mjölmix, polenta och bakpulver.
Rör ner det i smeten.
Tillsätt hasselnötskräm och hackad choklad.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper och grädda i 200º 10- 12 minuter.
Låt dem svalna på galler.
Bred hasselnötskräm på kakorna.

* Polenta är ett grovmalet majsmjöl

måndag 4 april 2011

Tekakor

En vacker nybakad tekaka.

Tekakor.
Till ca 8 bröd:
50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 msk pofiber
1½ tsk salt
1 msk honung (ekologisk)
1 dl keso (naturell)
ca 600-800 g mjölmix
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt 37º. Häll det över jästen och rör om.
2. Tillsätt olivolja, pofiber, salt, keso, honung. Rör om alltihopa i maskinen.
3. Tillsätt mjölet lite i taget med maskinen på högsta hastighet, tills du ser att degen släpper i kanterna.
4. Här brukar jag stanna maskinen och känna på degen och du skall känna att den kan hanteras utan att vara för kladdig.
5. Känns degen bra, kör den i maskinen på högsta hastighet i 8 min.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
7. Dela degen i ca 8 delar och forma till runda tekakor. Gör dom ca 1½ cm tjocka.
8. Lägg dem på bakplåten och låt dem jäsa ca. 1 timme.
9. Grädda i 225º i ca. 10-12 minuter.
10. Pensla med vatten och låt svalna på galler under bakduk.
11. När bröden har svalnat, dela dem och frys in.

söndag 3 april 2011

Amandas kycklingspett


Min dotter ville fortsätta i köket så hon fick fria händer.
Man tager vad man haver. Min dotter fick ihop två kycklingspett. På dessa spett har hon trätt stekt kyckling, gurka, paprika, vindruvor, tomat och sparris. Jättegoda och fina färger blev det på spetten.

Bananmuffins med Choklad- och banansmoothie


Nu har barnen tagit över i köket. De ville bjuda oss föräldrar på nå`t. Jag fick bara hjälpa till lite. Det blev jättefina muffins och goda. Smoothien var jättegod. Bra jobbat ungar!